Participació i sostenibilitat

QUI SOM?

     L’Assemblea d’Esquerres d’Alcàsser és un espai de debat i participació ciutadana que pretén aconseguir una democràcia participativa real al nostre poble amb la intenció d’allunyar-se del model actual de política local que deixa en un segon pla els ciutadans i únicament els demana opinió cada 4 anys. És per açò que un conjunt de ciutadans i ciutadanes hem decidit formar una agrupació d’electors, que és una forma de presentar-se a les eleccions contemplada per la llei electoral. La principal distinció amb la resta de formacions polítiques és que nosaltres som tots igual de protagonistes i partim que tots valem el mateix. Ens importen més les idees que les persones i optem per la via de la col·lectivitat, solidaritat i la cooperació a l’hora de funcionar.

     El programa electoral de l’assemblea no és un programa tancat dels quatre anys que dura la propera legislatura: l’assemblea sempre està oberta a noves propostes, noves opinions i a la participació de tots i totes en el nostre projecte. L’assemblea defensa altra manera de treballar, on tots puguem ser escoltats, puguem participar activament i puguem defensar uns projectes de futur comuns per a Alcàsser. Aquesta és la nostra forma de ser, perquè pensem que la veu del poble ha de ser la base de la política municipal.

COM FUNCIONEM?

     L’Assemblea d’Esquerres d’Alcàsser ens reunim periòdicament per tractar tot allò relacionat amb les polítiques locals. Les decisions es prenen per consens i en última instància per votació. D’aquesta forma potenciem un funcionament enriquidor, amb diferents punts de vista on incorporem preocupacions, necessitats i valors de les diferents persones o grups que participen. Volem desenvolupar un procés de comunicació bidireccional amb la gent del poble que proporcione un mecanisme d’intercanvi d’informació i fomentar d’aquesta forma la interacció entre la gent, grups, associacions, etc., amb l’objectiu de ser  i sentir-se partícips i protagonistes de les decisions que ens afecten.

      Funcionem de forma assembleària i horitzontal, establint càrrecs rotatius i cíclics, on tothom que hi participa té veu i vot. La horitzontalitat implica desenvolupar un poder de decisió i participació igualitari entre les persones que conformem l’assemblea. D’aquesta forma busquem una major interacció en el grup on cada persona es sent part activa i important d’allò al que dedica el seu temps i esforç.

QUÈ VOLEM I COM PODEM FER-HO?

     Volem aconseguir un ajuntament realment democràtic on estiguen representats tots els col·lectius del poble (associacions culturals, comerciants, grups esportius, agrupacions de veïns, gent aturada, etc).

    Per dur a terme tot açò, ens cal aconseguir una representació dins del nostre ajuntament, per poder portar a la pràctica totes les propostes i iniciatives de cadascun dels àmbits (educació, sanitat, transport públic, medi ambient, …), que sorgiran del contacte directe amb les diferents entitats i persones que pertanyen al nostre poble.

     Així, tenim la voluntat d’establir un sistema de sostenibilitat social, territorial i econòmic basat en una participació ciutadana activa a nivell local.

 
 

PARTICIPACIÓ CIUTADANA

 QUÈ ÉS PARTICIPACIÓ CIUTADANA?

     És la capacitat dels ciutadans d’intervenir directament en totes les decisions al voltant del funcionament i dinàmica del nostre ajuntament i del nostre poble. Entenem que els ciutadans no són aquells qui voten cada quatre anys, sinó els responsables de la gestió diària del poble.

HI HA UNA PARTICIPACIÓ CIUTADANA REAL AL NOSTRE POBLE?

     En absolut. Actualment, els ciutadans votem cada 4 anys confiant el nostre vot a unes determinades persones que pertanyen a un partit polític, que durant una legislatura acostumen a decidir atenent a interessos personals i/o de partit (fins i tot amb ordres que vénen directament dels caps autonòmics o estatals).

     Una vegada encetada la legislatura, els ciutadans no tenim poder en les decisions que afecten directament el nostre poble com puguen ser obres, pressupostos, gestió dels serveis, etc.

DEMOCRÀCIA PARTICIPATIVA vs DEMOCRÀCIA REPRESENTATIVA

     L’actual sistema polític es regeix a base de democràcia representativa o per delegació, on l’elector/a pot participar en la configuració del nou govern cada quatre anys. Una vegada constituït, els governants tenen “carta blanca” durant aquest llarg període per gestionar el municipi. Aquest model de sistema polític ha creat una escissió entre la classe política i el poble. Determinades pràctiques polítiques poc transparents, no sotmeses al control democràtic del conjunt de la població, han contribuït a aquest fet.

   La participació ciutadana respon a l’exercici de la sobirania popular. Per tant, el ciutadà/na no és aquell qui vota  cada quatre anys, sinó aquell qui participa i col·labora de la gestió diària del poble, del territori, i de les pròpies persones. La democràcia participativa s’anteposa, doncs, a la democràcia representativa, amb la voluntat de gestionar el municipi des de la població i per a la població.

 
 

SOSTENIBILITAT

QUÈ ÉS UNA COSA SOSTENIBLE?

     Per definició, una cosa sostenible és aquella que es pot mantindre per ella mateixa i que a més, no perjudica l’existència d’altres ni a curt ni a llarg termini. Així, es manté l’equilibri necessari per fer possible la qualitat de vida de tots i totes nosaltres.

QUÈ POT SER SOSTENIBLE?

    Inicialment, podem pensar que el terme sostenibilitat gira solament entorn al medi ambient. Però aquest concepte comprèn també aspectes socials, econòmics, i de respecte dels drets humans.

PER A QUÈ LA SOSTENIBILITAT?

     Una de les definicions que més s’acostuma a utilitzar del concepte de sostenibilitat és: “Desenvolupament sostenible és el desenvolupament que satisfà les necessitats de la generació present sense comprometre la capacitat de les generacions futures per satisfer les seves necessitats”. (Comissió Mundial sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament, 1987).

     En definitiva, tota activitat social, econòmica i/o mediambiental ha de tindre assegurada una continuïtat i una estabilitat i ha de procurar evitar l’alternança de períodes de bonança amb períodes de recessió.

ÉS SOSTENIBLE EL NOSTRE POBLE?

     No. Pel que fa a l’aspecte mediambiental, no tenim un pla de futur del nostre territori, ni de conservació o conreu del terme. No tenim una política local de gestió de residus ni de recursos que venen de l’exterior que potser en un moment donat no ens arriben.

   Quant a l’aspecte econòmic, el nostre poble s’endeuta dia a dia. A més, es continuen augmentant els contractes amb empreses privades, en lloc de fomentar el treball públic per a la gent del poble (a Alcàsser, segons les dades del SERVEF, actualment hi ha 900 persones aturades).

    Finalment, i pel que fa a l’aspecte social, entenem que mantenir la cohesió social al nostre poble és la base de la nostra prosperitat. És a dir, es tracta d’aconseguir incorporar al desenvolupament local el compromís de qualitat de vida de les generacions actuals i futures, afavorint la igualtat, evitant la exclusió i incorporant la participació de totes les persones al nostre municipi.

COM PODEM FER SOSTENIBLE EL NOSTRE POBLE?

 – Gestionant els nostres recursos de forma autònoma i responsable, mantenint un equilibri del poble amb el seu entorn i creant així llocs de treball locals.

–  Establint uns pressupostos justos i participatius.

– Evitant l’execució de PAI’s que no són necessaris, ja que actualment hi ha un 20% de vivendes buides al nostre poble.

– Fomentar iniciatives que afavorisquen la igualtat i el respecte cap a les persones nouvingudes, des de les escoles fins a la vida diària al carrer.


Deixa un comentari